De installatiebranche is vandaag de dag fors in ontwikkeling, mede door de komende energietransitie, maar ook door innovaties. Als dé servicegroothandelaar voor de metaalverwerkende industrie begrijpt thyssenkrupp Materials Nederland de dynamiek van de Installatiesector als geen ander. Maar wat zijn nu de huidige trends binnen de Installatiesector?
In dit blogartikel duiken we in vier belangrijke trends die de installatiebranche momenteel beïnvloeden en hoe thyssenkrupp hierop inspeelt om installateurs te ondersteunen.
Datagedreven organisaties, software in de cloud, ketenintegratie en BIM: Digitalisering zet zich ook door in de installatiebranche. Een belangrijke trend die we zien is datagedreven ondernemen: steeds meer installatiebedrijven bouwen vaker op cijfermatige inzichten, EDI-oplossingen (Electronic Data Interchange) en actuele data, om goed onderbouwde besluiten te nemen.
BIM, oftewel Building Information Modeling, biedt installateurs en bouwbedrijven dan weer meer controle over hun bouwkosten en ontwerpaanpassingen van projecten. Het model is daarvoor gekoppeld aan automatische aanvulling van inkoop, werkvoorbereiding en productiebestanden voor efficiëntere processen.
Ten slotte kiezen steeds meer installatiebedrijven ervoor om processen in te richten in de Cloud. Dit zorgt niet enkel voor meer inzicht in de processen, maar biedt ook meer mogelijkheden voor klantgerichte oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch kunnen inplannen van monteurs bij storingsmeldingen.
thyssenkrupp Materials Nederland heeft digitalisatie hoog op de prioriteitenlijst staan waarmee we de installatiesector beter te kunnen bedienen. Dagelijks werken we aan het digitaliseren van processen, dienstverlening, producten en services voor onze klanten. Dit heeft al geleid tot de introductie van een diverse EDI-oplossingen, ERP-oplossingen, automatische verwerking van offertes en orders en nog veel meer.
In de hoog competitieve installatiesector staan installateurs onder druk om kosten te beheersen en voorraden te minimaliseren. Om efficiënt en winstgevend te blijven in deze uitdagende markt, kiezen installatiebedrijven dan ook steeds vaker voor JIT-leveringen (just-in-time) en digitale technologieën om hun voorraadniveaus te optimaliseren. Hierdoor kunnen ze niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen door verspilling van materialen te verminderen.
thyssenkrupp Materials Nederland begrijpt de behoeften van installateurs als het gaat om kosteneffectieve oplossingen en flexibele leveringsmogelijkheden. Of je nu commodities bestelt, materiaal zoals buizen en toebehoren meteen af-fabriek koopt, of geen voorraad wilt of kunt aanhouden: Met onze magazijnen in Nederland, België en centrale magazijnen in Duitsland, bieden wij flexibele en betrouwbare transport- en logistieke mogelijkheden.
Duurzaamheid is een belangrijk thema in de huidige samenleving en heeft ook impact op de installatiesector. In de Green Deal zijn afspraken gemaakt binnen Europa om volledig klimaatneutraal te zijn in 2050. Hierdoor worden installateurs steeds vaker geconfronteerd met strengere milieuregels en de vraag naar duurzame producten en oplossingen. Circulair bouwen wint bijvoorbeeld steeds meer aan populariteit, waarbij de herkomst van materialen, CO2-uitstoot tijdens productie en levensduur, en recyclebaarheid van producten belangrijke keuzefactoren zijn.
thyssenkrupp Materials Nederland zet zich in voor een duurzame toekomst. Als onderdeel van Materials Services gaan we verder dan de standaarden en hebben we de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te opereren met onze BEYOND strategie. We streven o.a. naar milieubescherming door energiebesparing, afvalminimalisatie, recyclingprogramma's en maatschappelijke betrokkenheid. Daarnaast zorgen we voor een veilige en gezonde werkomgeving voor onze medewerkers en bieden we duurzame oplossingen aan onze klanten.
De energietransitie zorgt voor veel werk in de installatiebranche, maar brengt ook direct uitdagingen met zich mee. Systemen en installaties worden steeds complexer, terwijl de beschikbaarheid van vakmensen op alle niveaus, van loodgieter tot ingenieur, en het kennisniveau een zorg blijven. Kennis verwerven en opleiden blijft voor de installatie industrie dus cruciaal. Om de doelstellingen te kunnen bereiken, is het van groot belang om alle kennis van verschillende partijen samen te brengen.
Tegenwoordig is het aantrekken en behouden van kennis in een onderneming een ware uitdaging. Gelukkig hebben we bij thyssenkrupp Materials Nederland, mede dankzij onze omvang en uitgebreide netwerk, een enorme hoeveelheid kennis tot onze beschikking. Met onze expertise is het best passende advies binnen handbereik. Naast de klassieke handel nemen we uitgebreid de tijd om onze klanten te helpen bij het vinden van complexe oplossingen. Dit is service waarmee thyssenkrupp zich onderscheidt en hoe we onze klanten optimaal kunnen ondersteunen.