Hoewel verspaners hun handen vol hebben, moeten ze zich voorbereiden op toekomstige veranderingen. Ondernemers in de sector staan dan ook voor cruciale strategische beslissingen door de groeiende vraag en nieuwe kapitaalinvesteringen. Om concurrerend te blijven, moeten ze aanzienlijk investeren in machines, digitalisering en industrialisatie.
Automatisering en digitalisering zijn in de verspanende industrie niet meer weg te denken. Denk bijvoorbeeld maar aan robots en AGV's (Automatic Guided Vehicles) voor de productiesturing. Of aan de inkoop, die grotendeels via EDI zal verlopen. In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen in het vakgebied, de markt, de technologie en het vakmanschap, en schetsen we hoe de toekomst van de verspaning eruitziet.
De nieuwe generatie ondernemers in de verspaningsindustrie staat voor de uitdaging om automatisering en digitalisering te omarmen, niet alleen om hun marktpositie te versterken, maar ook om nieuwe wegen in te slaan en groei te kunnen verwezenlijken.
De maakindustrie richt zich niet langer op conventionele freesmethoden om te verspanen, maar wel op het automatiseren en digitaliseren van het productieproces. In plaats van vakmensen op te leiden achter een freesbank om een relatief simpele bewerkingen te doen, is het daarom belangrijk om hen meteen te trainen in intelligente softwaretools die het verspaningsproces op een andere manier aansturen.
Het tekort aan technisch personeel groeit, waardoor er een toenemende druk ontstaat om meer te produceren met minder mensen. Om het productieproces efficiënt te laten verlopen, inclusief de logistiek van materialen, producten en gereedschappen, is het essentieel dat bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden. Dit betekent onder andere dat er een nauwkeurige en volledige registratie van spanmiddelen en gereedschappen in het magazijn moet zijn, evenals een naadloze integratie met de productieplanning en een volledig geautomatiseerd bestelproces.
Met steeds complexere onderdelen neemt de druk op de kostprijs per onderdeel toe. Dit betekent dat de nieuwe generatie verspaners zich bewust moet zijn van het feit dat ze alleen winst kunnen maken door te automatiseren en te digitaliseren. Bedrijven die vasthouden aan oude werkwijzen zullen uiteindelijk hun economisch model zien instorten. Bovendien stellen zowel afnemers als toeleveranciers steeds hogere eisen aan digitale, flexibele, snelle en transparante transacties.
De doorlooptijden worden steeds korter doordat het bestelmoment steeds verder naar achteren wordt geschoven. Dit legt een grotere druk op verspaners om snel te kunnen leveren. Het wordt moeilijker om te plannen en om te reageren op spoedaanvragen.
De digitaliseringsbehoeften van diverse verspaners verschillen vanwege hun eigen typologieën, kernfuncties en verdienmodellen. Elk type verspaner vereist dan ook verschillende competenties, investeringen en organisatiestructuren als het gaat om digitalisering.
Bij generieke verspaners, meestal kleinere regionale bedrijven die flexibel en vakkundig zijn en zich richten op kleinere series, ligt de focus dan ook op flexibiliteit en klantrelaties. Ze streven naar de laagste vaste kosten per machine-uur, terwijl hun verdienmodel gebaseerd is op een gemiddeld volume tegen een laag uurtarief. Veel generieke verspaners investeren daarom voornamelijk in machinerobotisering (productiecellen) en een basis Enterprise Resource Planning-systeem (ERP) bij hun digitalisering.
Industriële verspaners daarentegen richten zich op grotere series en streven naar een optimale bezettingsgraad van hun complete machinepark. Ze investeren daarom in het verzamelen en koppelen van procesdata om met zo min mogelijk mankracht te kunnen produceren. Hierbij moeten ze sterker investeren in fabrieks- en bedrijfsprocesautomatisering en logistieke integratie binnen hun fabriek.
Een derde belangrijk verspanertype is de 'ontzorger'. Met hun one-stop-shop-concept willen zij verdienen aan een breed scala aan diensten en productietechnologieën, waar verspanen slechts een onderdeel van is. Ontzorgers en specialisten streven dan ook naar meer regie en professionalisering binnen hun procesketen, wat vraagt om verregaande investeringen in het koppelen van bedrijfsprocessen, zowel binnen het bedrijf als in de hele keten.
Handwerk en vakkennis zijn altijd cruciaal geweest in de verspaningsindustrie, maar dankzij de opkomst van Computer Numerical Control (CNC-besturingen) zijn bewerkingen van complexere stukken en moeilijke materialen al aanzienlijk vereenvoudigd. Hoewel een CNC-frezer of -draaier nog steeds essentieel is aan de machine, lijkt het erop dat zijn of haar takenpakket momenteel verandert. Maar er staan nog meer veranderingen op het programma, aangezien er drie belangrijke ontwikkelingen in het verschiet liggen.
Mobiele robots. Mobiele robots en cobots op Automatisch Geleide Voertuigen (AGV-platforms) kunnen een deel van de logistieke taken volledig overnemen. Ze verplaatsen producten moeiteloos naar de volgende bewerkingsstap, het magazijn of de expeditie. Sommige leveranciers werken er zelfs aan om deze mobiele robots aan te sturen vanuit het ERP-systeem.
Zelflerende robots. Zelflerende robots kunnen dankzij geavanceerde algoritmen zonder handmatige programmering werken. Ze maken gebruik van camerabeelden en sensoren om producten te detecteren, hun positie en afmetingen te bepalen, en passen automatisch hun traject aan, zodat de grijper het product direct en nauwkeurig kan oppakken. Dat opent interessante mogelijkheden om zelfs kleinere series te automatiseren.
Intelligente platforms. Slimme robots worden via een platform aan elkaar gekoppeld, waardoor ze van elkaar kunnen leren en de leercurve steiler wordt.
Procesengineering. Automatisering breidt zich ook uit naar de werkvoorbereiding en de meetkamer. Computer Aided Manufacturing systemen (CAD/CAM-systemen) worden steeds slimmer, waarbij featureherkenning een deel van het programmeerwerk al automatiseert. Bovendien zorgen ontwikkelingen zoals ‘Model Based Definition’ voor een nog geavanceerdere automatisering, waarbij de software maattoleranties en oppervlaktespecificaties automatisch herkent.
Voor alle bedrijven geldt vooral dat het kennisniveau van de hele supply chain, en dus ook van de verspaners, omhoog moet om mee te kunnen bewegen met de digitale veranderingen. Naast de technische basiskennis zijn dan ook andere vaardigheden nodig, zoals effectieve communicatie, data kunnen lezen en analyseren en het overzien van processen.
Daarnaast blijven klantgerichtheid en kwaliteit prioriteit in veel verspanende bedrijven. Hierdoor zijn kleinere en middelgrote verspaners voornamelijk gericht op lopende orders, waardoor er mogelijk te weinig tijd overblijft om een doordachte toekomstvisie te ontwikkelen. En dat terwijl een strategische visie juist een belangrijke basis vormt voor het HR-beleid, het commerciele beleid en de investeringen.
thyssenkrupp is al jaren een begrip als toeleverancier voor de verspanende industrie. We begrijpen dan ook dat de concurrentiedruk vanuit andere delen van de wereld de verspaningsindustrie dwingt om efficiënter te werken, een hogere kwaliteitsstandaard te garanderen en meer toegevoegde waarde voor klanten te bieden. Dat vraagt niet alleen om een modern machinepark en geschoold personeel, maar ook om een juiste materiaalkeuze. Ons brede en diepe assortiment verspaningsproducten is afkomstig van kwalitatief hoogstaande leveranciers in Europa en is afkomstig van goedgekeurde fabrikanten. We kunnen daarmee een constante hoogwaardige kwaliteit leveren van homogeen materiaal.
Door kennis van en ervaring met de verschillende producten en dankzij de grote diversiteit binnen ons assortiment stellen we met recht dat ons productaanbod met de bijbehorende bewerkingen uniek is op de markt.
Heeft u interesse in hoe wij u kunnen helpen uw doelen te bereiken? Of heeft u andere vragen waar u meer informatie over wilt? Neem dan contact met ons op. Onze deskundige experts staan klaar om u met plezier te begeleiden.