De veelzijdigheid, duurzaamheid en betaalbaarheid van roestvast staal is de wereld niet ontgaan. Integendeel, de productie van RVS blijft sterk toenemen. Toch blijft het belangrijk om RVS niet als containerbegrip of enkele legering te beschouwen, want in werkelijkheid bestaan er talloze variaties met elk hun eigen unieke eigenschappen. Om te weten welke RVS legeringen je kan overwegen, geven we in dit artikel meer uitleg over de meest voorkomende RVS soorten en hun eigenschappen.
Roestvast staal bestaat uit verschillende combinaties van onedele metalen. Net als bij andere legeringen, is die combinatie aanzienlijk sterker dan de afzonderlijke bronmaterialen. Er zijn talrijke RVS soorten met verschillende eigenschappen.
RVS met een hoog koolstofgehalte (C) is duurzamer en gaat veel langer mee dan andere legeringen.
RVS met een hoog chroomgehalte (Cr) is beter bestand tegen corrosie, vlekken en aanslag.
De toevoeging van nikkel (Ni) maakt van RVS een veelzijdige legering die zorgt voor een betere vervormbaarheid, lasbaarheid en corrosiebestendigheid van het materiaal.
Roestvast staal wordt onderverdeeld in verschillende families, die je iets meer vertellen over hun chemische samenstelling. Binnen deze families zijn er nog verschillende uitsplitsingen en kwaliteiten die de specifieke eigenschappen en kwaliteiten van jouw legering bepalen.
De grotere families zijn slechts een deel van het verhaal. Het zijn de onderlinge kwaliteiten binnen deze families die je pas echt vertellen wat het ene type roestvast staal van het andere onderscheidt. Elke kwaliteit blinkt uit in andere eigenschappen, zoals taaiheid, magnetisme en corrosiebestendigheid.
→ Let op de verschillende classificatiesystemen. RVS 304 wordt in de Europese Norm bijvoorbeeld beschreven met EN nummer 1.4301 en EN naam X8CrNiN18-9.
British Standards (BS)
Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO)
Japanse industriële normen (JIS)
Europese Norm (EN)
Duitse Norm (DIN)
Wanneer je in verschillende RVS legeringen nummers als 18/10, 18/8 en 18/0 ziet terugkomen, dan verwijzen deze naar het percentage chroom (Cr) en nikkel (Ni) in die specifieke RVS legering. Dat kan belangrijk zijn wanneer je een bepaalde RVS legering overweegt voor jouw toepassingen.