De toepassingen van roestvast staal zijn enorm breed. RVS is samen met koolstofstaal, aluminium en koper één van de meest gebruikte metalen in de bouw, maar is daarnaast ook onlosmakelijk verbonden aan de voedselverwerkende industrie. Van gereedschap tot oppervlakken en van productie tot verpakking. Dankzij tal van voordelen en eigenschappen is roestvast staal ideaal voor voedingsmiddelenbedrijven. Ontdek ze in dit artikel.
Voor de landen van Europa zijn er in een EU-verordening (verordening 1935/2004/EG) een aantal basisvereisten vastgelegd, specifiek voor materialen en voorwerpen die in contact komen met levensmiddelen. Eenvoudig gezegd bepaalt deze verordening dat de materialen geen schadelijke stoffen aan de levensmiddelen mogen afgeven die de menselijke gezondheid in gevaar brengen. In Europa wordt zeer goed gedocumenteerd dat RVS aan deze eisen voldoet.
Het is duidelijk dat het gebruik van roestvast staal in de voedsel- en drankverwerkende industrie vele voordelen kent. Roestvast staal is een optimale keuze bij voedselverwerking, verpakking en opslag van verschillende gereedschappen en oppervlakken.
In de voedingsmiddelenindustrie is het belangrijkste legeringselement chroom. Naast chroom wordt ook nikkel (1.4301) gelegeerd. Op jouw bestek zie je vaak nummers als 18/10 of 18/0, die de verhoudingen tussen chroom en nikkel weergeven. 18/10 betekent dat het materiaal gemiddeld 18% chroom en 10% nikkel bevat, terwijl 18/0 nikkelvrij is met een chroomgehalte van 18%.
Voor contact met voedingsmiddelen en verpakkingstoepassingen worden vooral austenitische roestvaste staalsoorten (1.4301, 1.4404) gebruikt, waarvan de meest voorkomende 316 of ‘Food Grade Stainless’ is. Deze roestvaste staalsoort kent een laag koolstofgehalte en is bestand tegen blootstelling aan zout in elk proces dat zout of zout water vereist. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met omgevingsomstandigheden waarin het metaal moet functioneren. Is het materiaal in langdurig contact met water of juist met bijtende zuren van vruchtensappen?
Let wel op: bepaalde onderdelen van een installatie, zoals het leidingwerk, vormen hierop een uitzondering. Hiervoor kan ook RVS 304 gebruikt worden. Voor hogere corrosiebelastingen, zoals bij hoge zoutgehaltes (zoals beitsen), kan het nodig zijn een beroep te doen op duplexstaal. De zwavelgelegeerde 1.4305 mag niet worden gebruikt bij de bewerking van levensmiddelen.