Terwijl de auto-industrie op zoek is naar veranderingen in materialen, technologieën en processen om te voldoen aan strenge brandstofefficiëntienormen, richten andere sectoren, zoals de bouw, hun aandacht op lichtere opties in metalen, zoals S355 om met minder materiaal, transport en dus ook een lagere CO2-uitstoot dezelfde constructieve waarde te realiseren.
Dat stelt de metaalverwerkende industrie voor de uitdaging om de materiaalbehoeften en productie-uitdagingen van hun eindklanten nauwkeurig te begrijpen. Hoge investeringen, druk op verlagen voorraden, tekorten aan personeel en steeds korter wordende doorlooptijden maken het moeilijk voor de metaalverwerkende industrie om bij te blijven bij de veranderingen in de markt.
De metaalverwerkende industrie worstelt nog steeds met een complexe wereldwijde supply chain. Haperingen in de supply chain kunnen grote invloed hebben op het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Eindklanten beslissen steeds later, waardoor hun materiaal sneller (en vaak nog bewerkt) geleverd moet worden.
De druk om efficiënter te produceren groeit voor de metaalverwerkende industrie. Door inzicht te krijgen in wat er zich afspeelt in de hele keten van producent tot eindverbruiker, kunnen alle partijen in de supply chain beter inspelen op wijzigingen in de doorlooptijd of in het productieproces. Kennisdeling stelt hen dan ook in staat om beter advies te geven over bijvoorbeeld alternatieve materialen bij beperkte beschikbaarheid. Maar als ook bekend is wat uiteindelijk de toepassing van het materiaal is, kan de groothandelaar het juiste materiaal hiervoor adviseren. Ditzelfde geldt voor bewerkingen in het hele proces. die sneller bewerkt kunnen worden door bijvoorbeeld een homogenere kwaliteit, wat resulteert in een vermindering van het aantal machine-instellingen.
Meer kennis van het productieproces kan helpen bij het kiezen van het juiste materiaal. Verschillende metalen hebben unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor specifieke toepassingen of bewerkingen. Wanneer alle partijen in de supply chain een beter inzicht hebben in het productieproces van de bewerkers, kunnen ze ook gerichter informatie delen over welke kwaliteit het beste past bij welke bewerking. Het is zelfs mogelijk om bij de walsing van het basismateriaal rekening te houden met de bewerking. Met een iets andere samenstelling kan het materiaal mogelijk sneller en nauwkeuriger bewerkt worden. Het gevolg is een tijdsbesparing bij de bewerking. Zelfs vaak ook een kostenbesparing omdat gerichter meegedacht kan worden in de vorm van het materiaal waardoor er minder restafval is.
Machine learning is een waardevolle technologie die kennisdeling bevordert, voorraadbeheer optimaliseert en logistieke kosten verlaagt. Het is een tak van kunstmatige intelligentie (AI) waarmee computers kunnen leren en taken kunnen uitvoeren zonder expliciete instructies. Bovendien draagt machine learning bij aan verbeterde productieprocessen.
Moderne sensoren en analytische technologieën stellen metaalfabrikanten in staat om testresultaten van materiaaleigenschappen vast te leggen en materialen gedurende het hele productieproces te volgen. Dit biedt meer inzicht in de diversiteit van materiaaleigenschappen en geeft hen de mogelijkheid om de eigenschappen van materialen nauwkeuriger te bepalen. Hoe meer plaatzetters weten over de eigenschappen van bijvoorbeeld platen, hoe beter ze dus mogelijke problemen zoals scheuren kunnen voorkomen, waardoor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de geproduceerde metalen onderdelen verbeteren.
Ook kennisdeling over de toepassingen bij de eindklant is van onschatbare waarde, en het heeft niet alleen voordelen voor het begrijpen van hun behoeften en vereisten, maar het kan ook aanzienlijke besparingen opleveren in de productietijd en zorgen voor verbeteringen van de kwaliteit van het eindproduct.
Door effectiever samen te werken en kennis te delen, wordt het namelijk makkelijker om de meest geschikte metalen te selecteren op het gebied van kwaliteit, vorm en afmeting. Soms kan het kiezen van een andere vorm zelfs tijdwinst opleveren. Denk hierbij aan een tijdwinst bij het verspanen. Maar belangijker is dat een materiaaleigenschap soms nu eenmaal beter past bij een bepaalde toepassing dan een andere. Zo is S355 beter geschikt bij lagere temperaturen dan S235.
De druk op minder voorraad, kortere doorlooptijden en de afhankelijkheid van de levertijden van staalproducenten leidt tot de noodzaak voor een optimale afstemming van vraag en aanbod. Historische afzetgegevens, marktverwachtingen en trends kunnen hier goed bij helpen. Maar ook een gedegen forecasting van de afname bij de eindklant heeft hier een belangrijke rol in. Op basis van een afnamepatroon, gewenst voorraadniveau, de levertijden bij fabrieken én de doorlooptijden van bewerkingen kan exact bepaald worden wanneer er welke hoeveelheid besteld dient te worden om aan de klantvraag te voldoen.
thyssenkrupp's software oplossing voor de voorspelling van de behoefte en de vraag van de toekomst helpt organisaties te plannen voor de toekomst. Het berekent historische verkoopgegevens, houdt rekening met externe gegevens en voorspelt de toekomstige vraag zodat u betere, gegevensgestuurde beslissingen kunt nemen.
Nederlandse ondernemers hebben ambitieuze doelen, terwijl de concurrentie en druk van zowel binnenlandse als buitenlandse eindgebruikers blijft toenemen. Van leveranciers wordt verwacht de juiste expertise in huis te hebben om het beste advies te kunnen geven. En precies daar onderscheidt thyssenkrupp zich wereldwijd.
Met de jaren hebben we enorme kennis vergaard van onze producten, productieprocessen van onze klanten, uitdagingen van onze klanten, toepassingen van materialen en de sectoren waarin ze actief zijn. Deze kennis zetten we telkens om passende diensten en oplossingen te bieden. Als de klant interne kennis mist, de oplossing niet kent of niet weet welk materiaal en bewerking het beste zijn voor een specifieke toepassing, kan hij/zij bij onze specialisten terecht voor het juiste advies. Met onze eigen fabrieken en servicecentra zijn we in staat om voor elke complexe klantvraag een geschikte oplossing te bieden.
thyssenkrupp Materials Nederland denkt pro-actief mee met haar klanten over de bewerkingen van het materiaal dat zij nodig hebben. Maar ook over de toepassing bij de eindklant. We adviseren over het juiste materiaal zodat dit snel opgenomen kan worden in het productieproces, zodat het eenvoudig getransporteerd kan worden en zodat het past bij de toepassing van de eindklant. Onze adviseurs worden hier speciaal voor opgeleid.
Heb je een vraag over het assortiment, een bewerking of een extra service?
Neem contact met ons op.