In maart 2023 publiceerde ABN-AMRO in samenwerking met NEVAT en FPT Vimag het artikel "Consolidatie in de metaalbewerking". Hierbij een korte samenvatting van de grootste uitdagingen in de verspaning.
Personeelskrapte: het tekort aan technisch onderlegd personeel wordt steeds groter. De druk om manarm te produceren wordt daardoor groter. Investeringen in het machinepark, automatisering en digitalisering zijn daardoor nodig. Robotisering van logistieke processen (laden en lossen, maar ook automatische bevoorrading van machines) is een logische keuze.
Oplopende kosten: oplopende kosten door energie en door stijgende personeelskosten maken het moeilijk voor de verspaning om een duurzaam rendement te behouden. De daarbij komende investeringen voor automatisering, digitaliseren en het vernieuwen van het machinepark maken het soms moeilijk voor MKB om zelfstandig te blijven opereren. Consolidatie ligt op de loer.
Druk vanuit grote afnemers: de druk vanuit grote afnemers op de metaalbewerkende industrie wordt steeds groter. De verwachte groei van ASML (verdubbeling van omzet naar 30 tot 40 miljard in 2025 tot zelfs 60 miljard in 2030) zorgt ervoor dat de Nederlandse industrie alle zeilen bij moet zetten om in de groeiende inkoopbehoefte te kunnen blijven voorzien. Daarnaast eisen grote afnemers steeds vaker het gebruik van bijvoorbeeld MBD files (slechts 12% van de verspaners maakt hier momenteel gebruik van).
Investeringsmaatschappijen: de metaalbewerkende industrie groeit naar verwachting fors. Waar de markt in 2022 2,8 miljard Euro omzet realiseerde, verwacht men dat dit naar 5 miljard groeit in 2030. Het is daardoor een interessante markt voor externe investeerders. Waar Family Offices en strategische investeerders vaak op zoek zijn naar een lange termijn rendement, zijn Private-Equity bedrijven gericht op het optimaliseren en het goed verkopen van het bedrijf. Deze Exit strategie is niet altijd gunstig voor de toekomst van de Nederlandse maakindustrie.
Optimalisatie van de bedrijfsprocessen: om bedrijfsprocessen te kunnen automatiseren, dien je ook te digitaliseren. Papierloos is al langer de standaard, maar het automatiseren van de productieplanning lijkt vaak complexer te realiseren. Investeringen in volwaardige ERP pakketten is nodig om bedrijfsprocessen te koppelen en te kunnen optimaliseren. Zeker bij de groeiende wens om de gehele keten te optimaliseren.
EDI: met EDI kunnen we voor onze klanten het administratieve proces automatiseren en digitaliseren. Een enorme tijdwinst is te behalen in het inkoopproces waardoor de inkopers bezig kunnen zijn met de strategische inkoop.
(Grove) voorbewerkingen: voor veel van onze klanten doen wij grove voorbewerkingen aan de producten die we leveren. Door de personeelstekorten of door beperkte productiecapaciteit is het vaak interessant om gedeeltes van het productieproces uit te besteden. Door bijvoorbeeld grove voorbewerkingen kan een enorme tijdwinst in het productieproces behaald worden.
Systematisch aanleveren van verpakte materialen: met onze machines kunnen wij, gezaagd, materiaal systematisch verpakt en gestapeld aanleveren. Doordat de materialen zo gestapeld zijn, kunnen ze door een robot gepickt worden en snel, zonder tussenkomst van personeel, opgenomen worden in het productieproces.
Kennis van producten, bewerkingen en productieprocessen: waar door personeelskrapte het moeilijk is om kennis en ervaring binnen de organisatie op peil te houden, bieden wij kennis op materiaalvlak, op gebied van materiaaltoepassingen, bewerkingen en het productieproces, waardoor wij mee kunnen denken in passende oplossingen voor onze klanten. Soms leidt de keuze voor ander materiaal of een andere kwaliteit tot een enorme besparing in het productieproces.
Traceability: goede traceerbaarheid van het materiaal zorgt voor minder administratieve rompslomp.