Ben je een metaalproject aan het plannen en kies je voor aluminium, staal of roestvast staal (RVS)? We zetten de belangrijkste verschillen en eigenschappen voor je op een rij, zodat je een beter inzicht krijgt in de verschillende toepassingen voor jouw project(en).
Voordat we inzichten over aluminium, staal en RVS uit de doeken doen, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen staal en RVS, ook wel inox of roestvast staal genoemd. Door de betere corrosiebestendigheid wordt RVS vaker aangeprezen als alternatief voor staal in jouw projecten, maar er bestaan nog enkele verschillen:
In tegenstelling tot staal bevat RVS veel chroom en nikkel voor een betere corrosieweerstand.
RVS is niet zo hard als staal, waardoor u het iets makkelijker kan vervormen.
RVS is milieuvriendelijker, omdat staal gevoeliger is voor roestvorming en daardoor de aarde meer vervuilt.
RVS smelt pas bij 1538°C, terwijl staal smelt bij 1370°C.
Aluminium is een natuurlijk element dat in de natuur voorkomt in klei, maar ook in aluminiumertsen, beter gekend als bauxiet: mineralen met verbindingen van titanium, ijzer, vanadium en silicium. Net omdat aluminium zich zo makkelijk bindt met andere elementen, komt zuiver aluminium niet voor in de natuur.
RVS of inox is door de mens gemaakt: een ijzerlegering die bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Staal wordt dan weer gemaakt van ijzererts, wat vooral terug te vinden valt in aardlagen en rotsen die een hoog ijzergehalte bevatten. In deze aardlagen en rotsen komt ijzer voor als atoom, wat vervolgens door aanraking en verbindingen met zuurstof (O2) wordt gevormd tot ijzeroxide (de ijzererts). In grote staalbedrijven haalt de mens het ijzer uit het ijzererts om er staal van te maken.
De unieke samenstellingen van aluminium, staal en RVS zorgen voor enkele belangrijke verschillen, eigenschappen en voordelen voor toepassingen in jouw projecten:
Aluminium is lichter, kneedbaarder en elastischer dan staal en roestvast staal, waardoor je het in jouw project(en) kan inzetten op plaatsen en onderdelen met diepe en rechte wanden, bijvoorbeeld bij ramen.
RVS is een taai en veerkrachtig metaal. Het is zwaarder dan aluminium, lichter dan staal, maar scheurt en breekt gemiddeld sneller tijdens het productieproces wanneer je het even vaak plooit of bewerkt als aluminium.
Staal is een sterk en zwaarder metaal, waardoor het minder makkelijk te bewerken valt en algemeen minder flexibel is voor al jouw metaalprojecten.